Historie

Fyrværkerifabrikken blev grundlagt af fyrværker Christen Olsen. Han blev født i Horslunde på Lolland i 1891. Som 19-årig fik han en bog af sin bror, skrevet af ritmester og kunstfyrværker C. Hoegh Guldberg (Tivolis første fyrværker), med titlen “Uundværlig håndbog for enhver” med nyttige anvisninger for kunstnere og håndværkere blandt andet et afsnit om fyrværkerifabrikation. Emnet blev hans store interesse, og han anskaffede sig flere tyske og engelske fyrværkeribøger. Som 21 årig fremstillede han sit første festfyrværkeri, der blev afbrændt ved den gamle Onsevig Kro i 1912. De første træhuse Christen Olsen benyttede til sine eksperimenter blev opført i Nøbbet og i 1927 byggede han 4 træhuse ved Lindet skov ( billede øverst på siden ).Der kunne nu i perioder beskæftiges op til 6 mand med produktion af fyrværkeri, da der blev afholdt mange sommerfester på Lolland Falster, som afsluttede med fyrværkeri.

I 1933 flyttede han til Ravnsby bakker, hvor han købte Ravnsborg sommerrestaurant, der blev omdannet til fyrværkerifabrik. I et halvt århundrede var Christen Olsen leverandør af stort set alt fyrværkeri på Lolland-Falster, samtidig fremstilledes der tillige en del nytårsfyrværkeri til grossister.

Hans søn Ole Christen Olsen arbejdede fra 1975-1979 på Tivolis fyrværkerifabrik i Tune ved Roskilde. Efter at virksomheden havde ligget stille i en årrække, blev der i 1990 opført en ny fabrik nær Pederstrup Gods i et samarbejde mellem Ole Olsen og Lars Hoffmann Barfod fra Tivolis fyrværkerifabrik.